Gerard Bruning

gbruning Bruning was de zoon van Cecile van Arcken en Henri Bruning (1900-1983), katholiek dichter en essayist. Hij doorliep het gymnasium van het Canisiuscollege in Nijmegen, waarna hij aan de kunstacademie in Arnhem de opleidingen edelsmeden en, aan de afdeling decoratief en monumentaal, monumentale kunst volgde. Na een grote reis vestigde Bruning zich in december 1955 in Cuijk. In 1957 leerde hij Wilna Haffmans (Nijmegen, 1936) kennen, die aan de academie in Arnhem de opleiding beeldhouwen volgde bij Cephas Stauthamer.
Met John van de Rest organiseerde Bruning in 1957 een tentoonstelling van Nijmeegse jongeren waarvoor hij Wilna Haffmans uitnodigde. Op de academie hielp hij haar met betongieten. Na haar afstuderen in 1959 trouwden ze. Het echtpaar ging in Cuijk wonen, aan de Stationsstraat bij de kleine sigarenfabriek, waar Gerard sinds november 1957 zijn atelier had ingericht. In 1958 kreeg Bruning de Karel de Grote-prijs voor beeldhouwkunst en toegepaste kunst van de gemeente Nijmegen.
Hij realiseerde in de loop der jaren vele openbare opdrachten. Bij zijn postume tentoonstelling in de Commanderie van Sint-Jan in Nijmegen in 1992 verscheen een monografie over zijn leven en werk.

Werk

Adverteren?

Wilt u adverteren op intubbergen.nl? Dat kan! Neem contact op met ons op voor de advertentie tarieven!
Klik hier.

Download de route

Wilt u een route beschrijving? Of liever een GPS track?
Klik hier.