August F.H. Falise

falise Zijn grootvader Dieudonné was afkomstig uit Ans Glain bij Luik. Deze trouwde in Wageningen op 28 juli 1827 met Hendrika van Tarthorst. Uit dit huwelijk werd Johannes Franciscus, de vader van August, geboren. Deze was stukadoor en terracottafabrikant. Zijn echtgenote, Aleida Schmidt (de moeder van August), was van Duitse afkomst (Isselburg-Pruisen). August volgde onderwijs in medailleerkunst, beeldhouwen, handtekenen en boetseren aan de Rijksschool voor Kunstnijverheid Amsterdam. Hij had een zuster, Henriëtte Falise, die schilderes werd. Aanvankelijk legde hij zich toe op het maken van medailles en penningen, en sculpturen van klein formaat.Het debuut-beeldje 'De Jonge Slaaf' (1901) is in Nijmegen te zien in het Museum Het Valkhof (keramiek-kelder). Zijn vroege werk ademt de sfeer van het Hollands impressionisme. Later vervaardigt hij monumenten en standbeelden. Vanaf 1920 ontwerpt hij op verzoek van de Rooms-katholieke Kerk ook Heilig Hart-monumenten. Vooral de theoloog pater Titus Brandsma, met wie Falise bevriend was, zorgde voor veel opdrachten.

Falise was leraar anatomisch tekenen en boetseren aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in 's-Hertogenbosch. In 1912 nam hij zijn intrek in zijn huis Antonia aan het Delpad in Wageningen, in 1941 gedeeltelijk omgedoopt in August Faliseweg. Hij was gehuwd met Antoinette Hof. Het huwelijk bleef kinderloos. Falise won vele prijzen en verwierf diverse Nederlandse en buitenlandse onderscheidingen, waaronder in 1936 de pauselijke Gregoriusorde en de Belgische Kroonorde. In 1990 ontstond beroering toen Falises grafsteen na een ruiming op de Algemene Begraafplaats van Wageningen zou worden vermalen. De roodgranieten steen was een geschenk van Falise-fans.

In het Museum De Casteelse Poort in Wageningen vond van 18 juni 2010 tot 20 februari 2011 een expositie plaats over het leven en werk van August Falise. Deze vernieuwde de aandacht voor de veelzijdige Wageningse beeldhouwer.

Werk

Adverteren?

Wilt u adverteren op intubbergen.nl? Dat kan! Neem contact op met ons op voor de advertentie tarieven!
Klik hier.

Download de route

Wilt u een route beschrijving? Of liever een GPS track?
Klik hier.