Volksverhalen wedstrijd

volksverhaalOverijssel is rijk aan verhalen. Ze gaan over historische gebeurtenissen, over bijzondere personen, mysterieuze plekken of opmerkelijke gewoonten. Sommige verhalen zijn nog bekend, andere zijn weggezakt in de vergetelheid. Maar alle verhalen zeiden ooit iets over de lokale identiteit en over de mensen die zich door deze verhalen met elkaar verbonden voelden. Verhalen spreken nog steeds tot de verbeelding. Daarom dagen wij iedereen in Overijssel uit om zijn of haar woonplaats een volksverhaal te geven! Dat kan een geactualiseerd oud verhaal zijn of een geheel nieuw verhaal. Als het maar een verhaal is dat de lokale identiteit van de gemeente weerspiegelt, zodat mensen het zich eigen kunnen maken. De verhalen mogen in het Nederlands of in de streektaal geschreven worden.
Daarnaast vragen wij de deelnemers om een product te bedenken om het verhaal een gezicht te geven. Dat kan door bijvoorbeeld een plaatselijke lekkernij te bedenken, een verhalenroute te maken, een kunstwerk te ontwerpen of iets anders spannends dat tot de verbeelding spreekt. Het plan moet uitvoerbaar zijn.

Er zijn twee prijzen te verdienen: een publieksprijs van € 5.000 en een prijs van € 20.000 die wordt toegekend door een vakjury. Het prijzengeld is bedoeld om het product bij het verhaal te realiseren.

Iedereen kan deelnemen. De verhalen en plannen kunnen hier ingediend worden. De uiterste inzendingdatum is 20 mei 2012. Door deelname aan de wedstrijd Geef je woonplaats een eigen volksverhaal! ga je akkoord met de actievoorwaarden.

Tussen 20 en 30 mei 2012 kan iedereen stemmen op zijn of haar favoriete verhaal en product. De prijsuitreiking is op 1 juni 2012 in de gemeente Twenterand. De mooiste verhalen worden gebundeld in een geïllustreerd boek.

Download via deze link de folder en het affiche.

Het project Geef je gemeente een eigen volksverhaal! wordt in het kader van het Jaar van het Immaterieel Erfgoed uitgevoerd door het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed met hulp van de Stichting Vertelcultuur en het tijdschrift Vertel eens... Het project is mogelijk gemaakt door de Provincie Overijssel.

Adverteren?

Wilt u adverteren op intubbergen.nl? Dat kan! Neem contact op met ons op voor de advertentie tarieven!
Klik hier.